Chačapuri je jedno z najznámejších gruzínskych národných jedál, v doslovnom preklade ide o tvarohový chlieb.
Druhov chačapuri je toľko, koľko má Gruzínsko ako krajina regiónov. Tento recept je jednoduchší, trošičku poslovenčený, keďže sme leniví a nechce sa nám prácne zarábať cesto.
2 lístkové cestá (môžu byť aj rozvaľkané, ktoré sa dajú bežne kúpiť – pre nás, ktorým sa nechce vaľkať)
200 gramov FETA syru
100 gramov strúhaného Eidamu
1 balenie hrudkového tvarohu
3 vajíčka
Predhrejeme si rúru. Na veľký plech dáme papier na pečenie, naň prvé cesto pekne roztiahneme do strán.
Do misky si pripravíme zmes, kde zmiešame fetu, ktorú buď nastrúhame, alebo prstami rozdrvíme, strúhaný eidam, tvaroh, 2 celé vajcia. Pekne to vymiešame, vylejeme rovnomerne na cesto a prikryjeme druhým plátom cesta. Celé to potrieme vajíčkom alebo len žĺtkom, ako zvyknete potierať doma.
Celé to dáme piecť na 180-200 stupňov podľa výkonu rúry pekne do zlatista cca 30 minút, ale treba to chodiť kontrolovať. Vôbec nevadí, ak sa to počas pečenia bude nafukovať, nič sa tomu nestane, po vybratí to krásne spľasne.
Najlepšie je to jesť teplé, ale nie úplne horúce. Hodí sa k tomu vínko. Na farbe nezáleží.
Naša publikácia bola vytvorená na školské účely a je zastrešená Fakultou masmediálnej komunikácie UCM v Trnave.
(Autor príspevku Silvia Beláková)
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď minnien.nikka pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.