Knihy, čo ťa nakopnú : NAUČENÝ OPTIMIZMUS

Nič nemusí byť navždy. Môžeme si zvoliť spôsob nášho myslenia ...

Martin Seligman je kognitívny psychológ, ktorý dlhé roky testoval myšlienku „naučenej bezmocnosti“. Jeho experimenty, ktoré dávali psom mierne elektrické šoky, dokázali, že sa vzdali pokusu o útek, ak verili, že čokoľvek budú robiť, šoky budú stále prichádzať. Iný výskumník testoval princíp na ľuďoch pomocou hluku a zistil, že naučená bezmocnosť sa dá v ľudskej mysli vytvoriť rovnako ľahko.

Experimenty napriek tomu obsahovali anomáliu: každý tretí predmet sa nevzdal. Čím sa tieto predmety líšili? Čo núti niekoho, aby odišiel po odmietnutí partnerom, a ďalší pokračuje, aj keď jeho celoživotné dielo vyjde nazmar? Seligman zistil, že niektorí ľudia si vysvetľujú udalosti tak, že porážka sa nepovažuje za trvalú a nemá vplyv na základné hodnoty; a tomuto optimizmu sa dá naučiť.

Ďalšia informácia, ktorá mi nechala otvorené ústa a nikdy ju nezabudnem je zodpovednosť, ktorú majú všetci rodičia za to, aby deti naučili optimistický štýl vysvetľovania. Jedným z hlavných faktorov toho, že sa deti stanú optimistami alebo pesimistami, je štýl vysvetľovania ich primárneho opatrovateľa. A to ma motivuje pracovať na zmene ešte omnoho viac.

Stručne povedané: Táto kniha sa zameriava na to, ako naučiť ľudí optimistickejšie myslieť, ako im pomôcť zvýšiť odolnosť voči ťažkým životným udalostiam a to najhlavnejšie je, že pestovanie optimistického zmýšľania výrazne zvyšuje naše šance na zdravie, bohatstvo a šťastie.

Roky výskumu v jednej knihe, nieje to úžasné? A my to môžeme vedieť za pár dní, čomu niekto obetoval celý život. Preto si vážim nad zlato dobre a užitočné knihy, a tá je rozhodne jednou z nich.

Dajte mi vedieť, či ste si knihu prečítali a čo si o nej myslíte. Ak si tiež myslíte, že táto recenzia môže pomôcť niekomu známemu, zdieľajte ju s ním. Vďaka

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Verím, že deň za dňom môžete napredovať malými krokmi. Každý deň môžeme byť o niečo múdrejší, lepší, štedrejší, empatickejší ako predchádzajúci deň. Milujem osobný rozvoj a čítanie kníh :)

Chceš vedieť, keď Monika Hudacek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.