Knihy, čo ťa nakopnú : PREČO SPÍME

Ak by ste mali prečítať čo i len jednu knihu v živote - tak nech je to táto.

Stavím sa, že pravdepodobne spíte menej, ako by ste mali. Mnoho ľudí trpí nedostatočným spánkom, než si uvedomujú, a za to sú prísne tresty- znížená produktivita a šťastie a zvýšené riziko skupiny chorôb. Vedeli ste, že ľudia, ktorí môžu spať <6 hodín za noc bez poškodenia funkcií sú neuveriteľne zriedkaví, a je ich menej ako 1% populácie?

Walker je neurovedec, ktorý strávil viac ako dve desaťročia analýzou našej potreby - spánku. Jeho kniha sa snaží odpovedať na všetky otázky týkajúce sa spánku, ktoré sme si kedy chceli položiť. Tvrdí, že 8 hodín spánku je pre nás dôležitejších ako cvičenie a strava. Cituje mnoho presvedčivých prípadových štúdií, v ktorých spánkový deficit slúži ako východisková droga pre každú chorobu, na ktorú si spomeniete.

Nedostatok spánku vypráža náš mozog, brzdí našu schopnosť pamätať si informácie a učiť sa nové zručnosti, podporuje prírastok hmotnosti a ničí náš imunitný systém. V najhoršom prípade nedostatok spánku zvyšuje riziko rakoviny, cukrovky, zástavy srdca, demencie a výrazne skracuje náš život.

Po prečítaní tejto knihy sa určite budete horúčkovito pokúšať dospať roky deprivácie, ale stratený spánok už nemôžeme kompenzovať nadmerným spánkom nasledujúci večer alebo víkend. Fakt je ten, že už je pozde 📷 Nedospaté už nikdy nedospíte.

Okrem iného sa dočítate mnoho zaujímavých faktov napr. ako kofeín a alkohol pôsobia na náš spánok, prečo niekto už klipká očami o 9 večer, čo zatiaľ niekto iný dostáva druhý dych. Bude reč aj o nesmiernej dôležitosti kvality nášho spánku a aj o rôznych fázach spánku a čo sa počas nich s nami odohráva ale aj o správnej teplote miestnosti pre spánok.

Úprimne povedané, je to nesmierne desivá kniha určite na ktorú nikdy nezabudnete - ale tak veľmi náučná a nabitá dôležitými informáciami. Pri čítaní tejto knihy bude ťažko vyhnúť sa myšlienke zdriemnuť si pri nej.

Ale je to kniha, ktorá ma naučila spať a mať sa v živote lepšie. Odporúčam! Len ju nezačínajte čítať, prosím, tesne pred spaním.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Verím, že deň za dňom môžete napredovať malými krokmi. Každý deň môžeme byť o niečo múdrejší, lepší, štedrejší, empatickejší ako predchádzajúci deň. Milujem osobný rozvoj a čítanie kníh :)

Chceš vedieť, keď Monika Hudacek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.