Hraničná porucha osobnosti - Ako som prijala svoju diagnózu?

Psychické poruchy sa čoraz viac objavujú, zvyšuje sa počet prípadov úzkostných stavov a iných psychických problémov. Prečo pred nimi zatvárame oči aj ústa? Už odmietam byť ticho.

Mojou diagnózou je emočne nestabilná porucha osobnosti – hraničný typ.

Diagnózu mi stanovili keď som mala 18 rokov. Predtým som sa liečila na úzkostnú poruchu. Túto skutočnosť som nechcela prijať, pretože sa ma to dotklo. Nechcela som si to vôbec pripustiť, urazilo ma to. Keď som to uvidela napísané na tom papieri tak mi ako prvé prebehlo hlavou: ,,Nikomu to nepoviem. Až tak sa ponížiť nemôžem." A okrem toho som ani nevedela čo to znamená, počula som to prvý krát. Keďže som bola vtedy v nemocnici a nemala som k dispozícií telefón, tak všetko okolo hraničnej som sa dozvedela až po príchode domov. Hľadala som knihy, články, skupiny a vlastne úplne všetko čo sa toho týka. Meme obrázky zamerané na túto diagnózu ma vedeli rozosmiať. Priala som si, aby som si jedného dňa vedela z toho trápenia spraviť srandu. Brať to súčasť mňa.

Na internete existuje mnoho zdrojov ktoré vám môžu poskytnúť potrebné informácie. To, že som si stále o tom zisťovala viac a viac mi pomohlo začať chápať a uvedomovať si jej príznaky. Odkedy mi diagnostikovali HPO som bola 3x hospitalizovaná v priebehu roku a pol. Aj to mi pomohlo sa naučiť kontrolovať niektoré zo svojich príznakov. Najviac čo som pre seba spravila a začo som na seba dokonca života hrdá je, že som zvládla byť v liečebni až dokonca. Skupinové terapie mi doposiaľ dali toho najviac. Samozrejme aj individuálne terapie a aj to, že som si sama o tom zisťovala a stále sa venovala len sebe. Pri takýchto problémoch je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

Knihy o Hraničnej poruche osobnosti:

- Hraniční porucha osobnosti a její léčba (Petra Kasalová, Aleš Grambal, Ján Praško)

- Nenávidím tě, neopouštěj mě! (Jerold J. Kreisman, Hal Straus)

Skupiny na Facebooku zamerané na HPO:

- Emočně nestabilní porucha

- Hraniční porucha osobnosti

- Hraniční porucha osobnosti - Hraničáři bez hranic ( Eraill Clé)

Instagramové profily:

- porusenaholka

- hranicni_svet

- divka_bez_hranic

Hraničnú poruchu osobnosti som prijala pri mojej poslednej hospitalizácií. Bolo mi veľmi zle, mala som silné depresie, bolo tam aj sebapoškodzovanie. Zrazu som s pozrela na hraničnú poruchu z druhej strany. Uvedomila som si, že koľko krásneho mi dala. Mám v sebe empatiu, hlboké city, vášeň, neskutočnú lásku a myslím si, že dokážem cítiť viac než je normálne. To sa týka smútku ale aj šťastia, ktoré keď na mňa príde tak ho prežívam celým svojím ja a prskám ho na všetkých ľudí v mojom okolí. Je to úžasné. Snažím sa pozerať na to pekné čo mi ponúka. Beriem ju ako dar.

Čo na hraničnej poruche osobnosti neznášam?

1. Sebapoškodzovanie
2. Pocity prázdnoty
3. Pocity osamelosti
4. Depresívnu epizódu
5. Sebanenávistné myšlienky
6. Samovražedné myšlienky

Bohužiaľ je tu ešte stále veľa príznakov, ktoré nedokážem mať pod kontrolou. Mám však veľké šťastie. Počas toho ako som sa učila o HPO, tak som si robila poznámky a všetko, čo sa na mňa najviac hodilo som fotila a posielala mojej rodine. Všetko sa to učili so mnou. Vedia ma zastaviť alebo upozorniť. Vedia to aj cez to, že im hovorím že som v poriadku a že sa mám dobre. Táto porucha má totižto vzorec správania, ktorý sa opakuje. Je nevyhnutné mať niekoho v kom môžete nájsť oporu a nevyhnutné je takisto sa zbaviť ľudí, ktorí o vás pochybujú, zhadzujú vás alebo vám neveria.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu
Vitajte na mojom blogu. Námetom mojej tvorby je duševné zdravie. Svojimi príspevkami chcem podporiť ľudí, ktorí trpia psychickými problémami a predovšetkým ukázať, že nikto z nás v tom nie je sám. Okrem toho píšem aj príbehy, ktoré to budem takisto zverejňovať.

Chceš vedieť, keď marcela.izakovicova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.