Kto je druhým slovenským zástupcom v UFC?

Po minuloročnom úspechu Ľudovíta Kleina, ktorý sa ako prvý Slovák v histórii prebojoval do najlepšej organizácie na svete ho napodobnil jeho tímový kolega.

Martin Buday prezývaný aj “Bady” sa svojimi výkonmi prepracoval k zmluve, ktorá mu zaručí meranie síl so svetovou elitou v ťažkej váhe. Akú cestu musel absolvovat na to, aby sa dopracoval k tejto životnej príležitosti?

K bojovým športom sa dostal podľa jeho vlastných slov najskôr ako fanúšik. Od sledovania prešiel aj k občasným boxerským a grapplingovým tréningom, čo mu nevydržalo dlho. Po ukončení stredoškolského štúdia chcel zapracovať na svojej váhe a tak sa v devätnástich rokoch začal naplno venovať brazilskému jiu jitsu v Nitre. Nadšenie pre tento šport nestratil ani po neúspešnom ťažení na jeho prvom turnaji. Tvrdú prácu na tréningoch zúročil o niečo neskôr, kedy si začal nosiť zo súťaží pravidelné víťazstvá. Úspechov v rámci BJJ zaznamenal viacero, ale za ten najväčší považuje zisk zlatej medaily z majstrovstiev Európy v organizácii IBJJF. Išlo o prvenstvo medzi fialovými opaskami v open weight. Popri svojej primárnej disciplíne sa venoval v menšej miere aj boxu a MMA. Okrem turnajov v jiu jitsu neskôr okúsil aj atmosféru amatérskych zápasov v zmiešaných bojových umeniach. Problémom bolo, že amatérska scéna nebola rozvinutá, tak ako dnes a tým pádom sa iba zriedka naskytla možnosť si zazápasiť. Východiskom v tejto situácií bol prechod k profesionálom, ktorý bol nevyhnutný pre získanie ďalších skúseností.

Naskytla sa možnosť trénovať v trnavskom Spartakus fight gyme. Bady túto ponuku neodmietol a začal sa pripravovať pod vedením Attilu Vegha, ktorý je na domácej scéne legendou. Svoj profesionálny debut si odbil v roku 2015 a bol úspešný. Vyhral po jednohlasnom rozhodnutí všetkých troch bodových rozhodcov. V druhom zápase bohužiaľ na tento výkon nedokázal nadviazať a odchádzal z neho ako porazený. Sám Martin uznal kvality svojho španielskeho súpera Juana Espina a aj to, že vyhral zaslúžene na body. Vysoká úroveň tohto protivníka sa potvrdila, keď neskôr podpísal zmluvu s UFC. Zdalo by sa, že by ho mohla táto porážka v jeho kariére pribrzdiť, ale opak bol pravdou. Od tohto momentu je v klientke neomylný a pripísal si 8 víťazstiev v rade. Každým zápasom sa zo špecialistu na BJJ stával komplexnejší bojovník.

Zatiaľ jediný titul v MMA získal v známej československej organizácií Oktagon. K boju o trón ťažkej váhy sa dopracoval absolutne dominantným spôsobom. Štatisticky bol stopercentný, keď nazbieral v štyroch zápasoch 4 výhry pred limitom. Následne mu bol sľúbený titulový zápas, ku ktorému žiaľ viedla strasti plná cesta. Z tréningu ho vyradil vírus covid-19 a najmä následky po jeho prekonaní. Neskôr, keď sa tohto problému zbavil, prišiel druhý v podobe zranenia rebier. Po tomto slede nepríjemných udalostí sa jeho obdobie bez zápasu natiahlo na rok a 9 mesiacov. Smolná fáza kariéry Badyho nijako neovplyvnila a aj po dlhšej pauze porazil svojho súpera trpezlivým výkonom. Poľský ťažkotonážnik Kamil Minda síce v zápase tlačil, čím si boj nakláňal na svoju stranu, ale nakoniec to nestačilo. Martin si počkal na svoju príležitosť a v druhom kole svojho súpera ukončil na KO. Bol to jeden z mála ofenzívnych výpadov slovenského zápasníka, ale za to bol efektívny. Dosiahol veľký miľník vo svojej kariére, ale nebol čas oslavovať, pretože hneď za rohom mal na dosah ďalší.

Ešte pred oznámením titulového zápasu bolo známe, že sa zúčastní októbrového Dana White’s Tuesday Night Contender Series. Jedná sa o turnaje, na ktorých si môžu zápasníci vybojovať zmluvu s UFC, priamo pred očami prezidenta organizácie. Rozhodujúcim faktorom nie je len výhra, ale aj atraktívny výkon, čo z toho robí ešte väčšiu výzvu. Po zvládnutí súboja o opasok sa tak mohol naplno venovať príprave na túto náročnú misiu. Žiaľ, ani v tomto prípade sa to nezaobišlo bez komplikácií. Pár dní pred zápasom bol jeho pôvodný súper Hugo Cunha nútený odstúpiť a nahradil ho Lorenzo Hood. Bol to síce papierovo hrateľnejší protivník, ale taktická časť prípravy bola zameraná na iný typ bojovníka. Opätovné nepriaznivé okolnosti Martina nerozhodili a v tomto meraní síl ťahal za dlhší koniec. V zápase sa na malý moment dostal do problémov, kedy inkasoval zopár nepríjemných úderov, ale v ťažkej chvíli ukázal svoju odolnosť. Následne zobral opraty súboja do svojich rúk a Hooda ukončil tvrdým kolenom v klinči. Prezidenta UFC Badyho predstavenie zaujalo, takže mu poskytne možnosť zápasiť v jeho organizácií. Zo zápasu si odniesol zranenie nosa, ale vyjadril sa, že bude chcieť ísť do boja, čo najskôr to bude možné. My sa môžeme tešiť, že máme ďalšieho zástupcu v UFC a budeme dúfať vo viac podobne inšpiratívnych príbehov.

Zdroje: Youtube kanál Oktagon MMA, Sherdog

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď peter.meszaros16597 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.