Premiérový Oktagon v Pardubiciach

Po dvoch košických a jednom turnaji v Šamoríne sa uskutoční Oktagon Prime 4 v Pardubiciach.

Pôvodne malo ísť o menšie galavečery, kde budú zápasiť menej známi bojovníci alebo tí na začiatku svojej cesty. Vo svetovom merítku by sa to dalo porovnať s číslovanými eventmi UFC a UFC Fight Nights. Každým podujatím sa zvyšovala kvalita obsadenosti zápasov a dnes sa veľmi nelíši od číslovaných turnajov. My si môžeme zanalyzovať fightcard toho najbližšieho.

Otvorenie karty zaobstará česko-španielsky súboj Václava Holotu s Cristianom Valenciom. Druhý menovaný je pre domácich fanúšikov veľkou neznámou, keďže pôjde o jeho debut v organizácií. Za jeho kariéru nazbieral 7 profesionálnych zápasov, z ktorých odchádzal v piatich prípadoch ako víťaz. Úspešné súboje získal na svoju stranu rôznymi spôsobmi, keď si pripísal dve TKO, jedno KO, submisiu a jednu výhru na body. Skúsenosťami a aj štatistikami sú si títo súperi takmer rovní, s tým rozdielom, že Holota má o jeden zápas a aj prehru menej. Ten sa na Oktagone 25 vrátil na víťaznú po tom, čo mu zobral neporaziteľnosť nový miláčik publika Christian Jungwirth. V Pardubiciach pôjde o jeho štvrté predstavenie pod organizáciou, kde si bude chcieť vylepšiť postavenie v rebríčku. Na papieri pôsobí tento stret veľmi vyrovnane a predpovedá nevyspytateľný priebeh. Uvidíme po Primerovi zamiesať karty weltrovej váhy ďalšieho Španiela alebo opäť uspeje Reinders gym?

Domácich fanúšikov nenechá kľudnými matchup, v ktorom sa predstaví Jakub Bahník. Tím All Sports Academy posiela do boja jedného z najlepších boxerov medzi MMA zápasníkmi. Svoje kvality preukázal, keď si poradil so súpermi ako Homolka, Kohout, či Konrád. Neviedol si zle ani s bývalým šampionom Legierskim, ale nakoniec chyboval a bol tvrdo ukončený. V poslednom zápase si napravil chuť a teraz ho čaká neľahká výzva. Ide o skúseného bojovníka, ktorý má za sebou 3x viac zápasov. Do Česka si nesie sériu dvoch porážok, ale k obom z nich prišiel v prestížnom Bellatore. Výhodou Bahníka by mohol byť fakt, že jeho oponent nezápasil viac ako rok. Je to však u každého bojovníka špecifické a niekomu môže absencia pomôcť po fyzickej aj mentálnej stránke. Nech to bude akákoľvek z týchto možností, Grimshaw je pre reprezentanta ASA zatiaľ najväčšia previerka. Jeho vizitkou je 18 ukončení, zhodne po 9 TKO aj submisii. Táto štatistika svedčí o jeho komplexnosti, s ktorou si bude musieť postojár Bahník poradiť. Pomôcť by mu mali sparingy s kvalitnými zemiarmi, ako Dvořák, Kincl, či Pokorný.

Ostrieľaný Pavol Langer vyzve nové spestrenie tejto divízie Joricka Montagnaca. Tento Francúz sa uviedol v Oktagone v dobrom svetle, keď si poradil s Jozefom Jaloviarom. Dokázal eliminovať jeho kvalitný wrestling a zápas nabodoval v postoji. V tomto strete tu máme opäť nepomer skúseností, tenkrát v prospech domáceho zástupcu. Košický rodák má za sebou 16 profesionálnych súbojov, oproti trom súperovym. Zápasová prax a kvalita doterajších oponentov pasuje Slováka do role favorita. Dočkáme sa prekvapenia alebo to pôjde podľa papierových predpokladov?

Prelims kartu uzatvorí česko-slovenský zápas medzi Kohoutom a Fodorom. Toto predstavenie v klietke sme mali vidieť už v Bratislave, ale Fodora vyradili z hry problémy súvisiace s chudnutím. Očakáva sa, že tento stret bude prebiehať viac na nohách, ale najmä Kohout zapojil do svojich posledný zápasov viac zeme. Sám však tvrdí, že nešlo o taktický zámer, ale skôr o prispôsobenie sa priebehu zápasu. Jeho súper z bratislavského OFA gymu má štýl boja, ktorý by ho mohol opäť dotlačiť k tejto alternatíve. Vo svojich posledných troch súbojoch sa mu podarilo uspieť a ešte k tomu predviesť presvedčivé, oku lahodiace výkony. Žiaden z týchto oponentov nenašiel odpoveď na jeho technický box, ktorým ich trápil a nakoniec ukončil. Okrem takedownov by mohol český zápasník kontrovať aj zväzovaním do klinčov, čo by mohlo eliminovať najväčšiu zbraň jeho protivníka. Táto taktika fungovala aj na Fodorovho tímového kolegu Paradeisera v projekte underground. Z posledných predstavení oboch borcov sa javí stratégia boxu z ústupu na jednej strane proti skracovaniu vzdialenosti na tej druhej ako najreálnejšia. Pôjde o súperenie dvoch odlišných štýlov, ktoré nemá jednoznačného favorita. Kto z nich si presadí ten svoj?

Lepší úvod do hlavnej karty si pardubickí fanúšikovia nemohli ani priať. Po troch rokoch nezápasenia, ktoré bolo zapríčinené zranením a následnou sériou operácií sa vracia Jaroslav Pokorný. Napriek tomu, že patrí k tým ostrieľanejším zápasníkom, pôjde o jeho premiéru v Oktagone. Dlhá pauza a ani vyšia váhová kategória ho neodradili od prijatia veľkej výzvy. Sily si pomeria s černohorským talentom Milošom Janišićom. Ten dokázal uspieť v trinástich profesionálnych zápasoch a iba trikrát okúsil trpkosť porážky. Všetky svoje výhry zaznamenal pred limitom, keď mu nerobilo problém ukončovať súperov submisiami aj na TKO. Domáceho borca tak čaká ťažký oriešok, ktorý bude nebezpečný vo všetkých smeroch. Početné skúsenosti, prvky z juda a kvalitný wrestling by mali byť najsilnejšími zbraňami Pokorného. Krátky čas na prípravu ho bude pravdepodobne limitovať v zapojení nových techník. Spoliehať sa môže aj na svoje mentálne nastavenie a znovu objavenú chuť zápasiť. Tvrdí, že pred zápasmi nemáva takmer vôbec trému, ale skôr sa na nich teší, čo dokazujú aj jeho legendárne nástupy. Budú stačiť jeho schopnosti na to, aby svojho súpera hodil a ukončil, prípadne nabodoval? Spraví chybu, ktorú potrestá Janišić ďalšou submisiou alebo to nakoniec celé skončí v postoji? Ide o ťažko tipovateľný matchup dvoch rôznych generácií MMA zápasníkov.

Druhý duel v rámci poloťažkej divízie tentokrát nemá domáceho zástupcu. Po tretíkrát sa na turnaji Oktagonu objaví Rafael Xavier, ktorý tam má doposiaľ stopercentnú bilanciu. V klietke sa neohrial dlho a obidvoch rivalov nekompromisne porazil hneď v prvom kole. Navzdory krátkemu času na ukážku svojich predností stihol dokázať svoju všestrannosť, keď zvíťazil na zemi aj v postoji. Úspechy v thajskom boxe a čierny pás v BJJ ho predurčujú k tomu, aby bol úspešný v každom aspekte boja. Čaká ho však o niečo skúsenejší súper, ktorý je pre domácu scénu zaujímavý tým, že mal zápasiť s Attilom Veghom. To svedčí o jeho kvalitách, ktoré ukázal pri jeho troch výhrach v prestížnej ACB, resp. ACA. Fanúšikov môže tešiť, že nezvykne vo svojich zápasoch vyčkávať a radšej sa hneď hrnie do ofenzívy. Toledov oponent je aj napriek skúsenostiam z BJJ tiež viac doma v postoji, takže by sme mohli vidieť aktraktívnu prestrelku. Dve mašiny na knokauty v tejto váhe predpovedajú zápas, pri ktorom by nemal divák radšej ani žmurknúť. Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako nudný stret dvoch cudzincov, ale pokojne môže byť čiernym koňom tohto turnaja.

Kto by ešte pred pár mesiacmi povedal, že sa toto uskutoční? Robert Bryczek prišiel do Oktagonu ako poľská hviezda a hneď si poradil s Matém Kertészom. Ďalšie predstavenie v organizácií mu nevyšlo podľa predstáv, keď ho vyškolil Leandro Silva. Napriek väčším očakávaniam nešlo o žiadnu tragédiu, keďže to bol súper svetových kvalít. Počas menšej odmlky zápasil doma v Poľsku na turnajoch FEN, kde sa stal aj šampiónom. Týmto si opäť získal priazeň tých, čo pochybovali o jeho schopnostiach. Návrat na československú scénu však priniesol ďalšie zakopnutie a sen o titule sa mu vzdialil. So svojim tímom došli k záveru, že bude opäť nastupovať vo vyššej váhe, pretože bol na tom rýchlostne horšie ako rivali. Pred projektom Oktagon Underground poznalo Zdenka Polívku len minimum fanúšikov. Ukázal sa tam v dobrom svetle, keď porazil Salčáka a Hromeka. Následne dostal príležitosť aj na normálnom turnaji, kde síce porazil Zuzáka, ale svojim výkonom neoslnil. Reputáciu si napravil v ďalšom súboji a aj keď poľského protivníka neukončil, predviedol o poznanie lepší výkon. Podobne ako u Bryczeka sa striedali dobré obdobia so zlými a pri ďalšej konfrontácií narazil. Kimura v prvom kole mu zabránila v predĺžení víťaznej šnúry. Po prehre si nečakane vyžiadal zápas s veteránom UFC Ericom Spicelym. Boli ľudia, ktorí mu verili, ale samozrejme aj pochybovači, čo tvrdili, že si zobral veľké sústo. Zdenek im odpovedal najlepším možným spôsobom a pripísal si cenný skalp hneď v prvom kole. Prešiel len mesiac a pár dní, no je tu preňho ďalšia, možno ešte väčšia výzva. Prekvapivý, ale o to lepší matchup, ktorý môže opäť priniesť nečakaný výsledok. Český zápasník je zase outsider, ale to je vždy obľúbenejšia pozícia. Jeho najväčšou doménou je standup, ktorým dokáže knokautovať súperov. Rovnako aj u Bryczeka je najväčšia zbraň jeho postoj. Má taktiež na svojom konte knokauty, ale dokáže si aj súboj odkontrolovať a vyhrať takticky, ako napr. s Kertészom. Poliak je určite technickejší aj taktickejší fighter, ale tak isto je knokautovateľný. Rozhodne bojové srdce, ktoré má Polívka obrovské alebo to už tentokrát nebude stačiť?

Hlavný predzápas večera nám prinesie ženské MMA. Najúspešnejšia česká zápasnička Lucie Pudilová sa po ukončení púte v UFC usídlila v Oktagone. Doteraz stihla absolvovať 4 zápasy, z ktorých bola v troch úspešná. Jedným z nich bol aj stret s Poliačkou Martou Waliczek. Ten sa rozoberá dodnes, pretože bolo podľa mnohých ľudí ukrivdené poľskej bojovníčke. Kontroverzné rozhodnutie bodových rozhodcov sa rozhodol jej tím riešiť podaním protestu, ale neúspešne. Po prehre Pudilovej v jej poslednom zápase jej bola ponúknutá odveta, s ktorou možno prekvapivo hneď súhlasila. Marta si od ich vzájomného duelu pripísala jedno víťazstvo s olympijskou judistkou Rizlen Zouak. Čo bude druhýkrát iné? Určite to bude príprava Lucie, ktorá vycestovala do SBG Ireland, čo je domovský gym Conora McGregora. Nešlo o krátky pobyt, ale plnohodnotný kemp kde mala čas sa výkonnoste posunúť. Na poľskej strane bude rozdiel v tom, že to tentokrát bude osobné. Verejne sa vyjadrila, že si je vedomá toho, že bola v prvom meraní síl lepšia a silnejšia. Pudilová držala stred oktagonu, snažila sa celý čas ísť dopredu a tlačiť, ale zase dosť inkasovala z kontier. Waliczek viac využívala kopy a jej údery vyzerali signifikantnejšie. Česká reprezentatka by mala k tomu tlaku a aktivite pridať väčšiu presnosť a postrážiť si kontra údery. Jej oponentka by zase mala skúsiť byť iniciatívnejšia a zatlačiť namiesto neustáleho ustupovania. Tesné zápasy môžu rozhodovať detaily, ktoré každý rozhodca nemusí vnímať a posudzovať rovnako. V týchto situáciach sa zvykne hovoriť "nenechávajte to na rozhodcoch". Budeme mať možnosť vidieť ukončenie alebo to bude opäť napínavé?

Vrchol večera prinesie boj o opasok šampióna bantamovej váhy. Opätovne oňho zabojuje skúsený český borec Filip Macek. Ten si prešiel v oktagone dlhou cestou a zúčastnil sa až ôsmych turnajov. Pokoril 7 zápasníkov, ale práve v tom najdôležitejšom momente mu to nevyšlo. Bavíme sa o septembri 2019, keď podľahol Tomášovi Deákovi po piatich kolách jednomyseľne na body. V ten večer zvolil atypickú taktiku falošných knockdownov. Išlo o to, že sa po inkasovanom údere zvalil na zem, aj keď ním ten úder neotriasol a šiel po submisii. Takmer mu to vyšlo hneď na prvý pokus, ale Deák si pri páke na nohu pomohol nelegálnym chytením pletiva. Rozhodca si to nevšimol a ani mu len neodobral bod. Ten moment mohol rozhodnúť, ale za 5 kôl titulového zápasu by to chcelo viac svetlých momentov ako sme videli. Od tejto nešťastnej fázy kariéry už len vyhrával, konkrétne štyrikrát. Na oktagone 24 sa zúčastnil semifinálového duelu bantamovej pyramídy. Priebeh tohto stretu nebol vôbec podľa jeho predstáv a výrazne bodovo zaostával. Svojich fanúšikov nechával v napätí až do polovice tretieho kola kedy už málokto veril, že to otočí. Znenazdajky vykúzlil armbar, ktorým ukončil zápas a kvalifikoval sa do súboja o titul. Jeho súper neveril vlastným očiam, že si za pár sekúnd nepozornosti nechal ujsť túto šancu. V tomto je Macek majster a stačí mu chvíľa na nasadenie smrtiacej submisie. Na druhej strane pyramídy bol úspešný Farid Basharat, ktorý sa zranil a jeho navrát v blízkej dobe nebol reálny. Nová akvizícia Oktagonu Jonas Magard sa presvedčivo uviedla na turnaji v Bratislave a tak mu dali šancu v tomto zápase. Sám Filip Macek si pochválil túto náhradu, pretože je to ešte lepšie rebríčkovo umiestnený oponent. Rovnako ako u jeho českého rivala taktiež ukončuje boje skôr submisiami. Z dvanástich výhier má 7 submisii, iba jeden knokaut a 4 výhry na body. Zaujímavým faktom je, že obaja majú okrem výhier aj najviac prehier práve na submisie. To by mohlo vyústiť v zaujímavé grapplingové výmeny alebo naopak vyhýbaniu sa im. Častokrát súboj dvoch zemiarov skončí postojárkym zápasom, pretože si vzájomne uvedomujú svoje kvality. V tomto prípade by nás nemrzela ani táto varianta, keďže majú obaja aj dobrý standup, iba ním často neukončujú zápasy. Táto konfrontácia spĺňa všetky kritériá pre tú titulovú. Nevieme v nej určiť jasného favorita, je v nej vysoká športová kvalita a je tu veľká pravdepodobnosť atraktívneho zápasu. Pred nami je ďalší skvelý turnaj, po ktorom bude mať ďalšia váha svojho šamióna. Kto to nakoniec bude?

Zdroje: instagram@oktagonmma, sherdog.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď peter.meszaros16597 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.