Druhá šanca stať sa šampiónom

Začiatok septembra priniesol historickú udalosť pre české MMA. Patrik Kincl nastupoval do svojho životného zápasu proti možno najlepšej weltrovej váhe mimo UFC.

Po dvoch výhrach v poľskej KSW sa stal právoplatným vyzývateľom šampióna Soldica. Napriek kvalitnej príprave sa mu nepodarilo uspieť a svojmu súperovi podľahol v treťom kole. Tento opasok je pre zástupcov československej scény zatiaľ prekliaty, keďže sa ho nepodarilo získať ani Veghovi a Buchingerovi. Nezdolaná výzva a dočasná strata šance na podpis kontraktu s UFC by sa mohli javiť ako čierne obdobie kariéry, ale opak je pravdou. Naskytla sa okamžitá šanca na reparát, ale tentokrát na domácej pôde.

Veľkolepému zakončeniu roka v podaní organizácie Oktagon MMA mala veliť konfrontácia Piráta Krištofiča s Karlosom Vémolom. Išlo o očakávaný stret, ktorý mal vyriešiť ich dlhotrvajúce spory. Jedna skupina fanúšikov bola nadšená, druhá mala skeptický postoj voči tomu, či český zápasník po ťažkom zranení vôbec nastúpi. Špekulácie sa nakoniec stali realitou a jeho sok ostal bez vyzývateľa. Ponúkalo sa hneď niekoľko náhrad, ale nakoniec prišla tá najzaujímavejšia pre domácich divákov. Podľa sociálnych sieti to skôr vyzeralo na dohodu so vznikajúcou RFA, ktorá by povoľovala aj zápasy v Poľsku, no nakoniec uvidíme Kincla v Oktagone.

Pred zrakom miestnych nadšencov sa ukázal naposledy na podujatí Prague Fight Night v roku 2019. Od toho momentu sa vydal dnes nepopulárnou cestou, keď uprednostnil dobývanie nepriateľského územia pred pohodlím domova. Absolvoval dva súboje s domácimi Poliakmi a jeden s dlhoročným šampiónom, ktorý je v tamojších končinách tiež obľúbencom. Neľahká misia v cudzine dopadla relatívne úspešne, aj napriek týmto sťaženým podmienkam. Chýbala len čerešnička na torte v podobe titulu, čo bola hlavná motivácia k návratu do Česka. Oktagon mu ponúkol boj o pás hneď v premiére a to podľa jeho slov nemohol odmietnuť. Tento krok organizácie sa nepáči úplne všetkým priaznivcom tohto športu, ale to sa deje v týchto situáciách vždy. Argumentujú tým, že v Oktagone ešte nezápasil, spomínajú jeho prehru s posledným protivníkom, či jeho pôsobenie v nižšej váhe. Tieto výhrady by mali väčšie opodstatnenie, ak by už organizácia disponovala adekvátnou náhradou. Stredná váha je však jednou z tých, ktoré sú ešte v procese budovania. Nachádza sa tam viacero mladých borcov v počiatočných fázach kariéry a takisto tam nájdeme aj skúsenejších s kolísavou výkonnosťou. V dobrom svetle sa momentálne javí Zdenek Polívka, či Matej Peňáz, ale v ich neprospech hrajú ich skúsenosti a umiestnenie vo svetovom rebríčku.

Patrik Kincl je momentálne bojovníkom svetovej stovky vo weltrovej váhe a konkrétne mu patrí 97. priečka. Svoje osobné maximum dosiahol v strednej váhe, keď sa prepracoval na 55. pozíciu. Má na svojom konte skúsenosti z viacerých domácich aj zahraničných organizácií. Za zmienku stojí titul organizácie GCF, úspešné ťaženie v ruskej ACB, kde bol taktiež len krok od opasku a už spomínané KSW. Jeho cesta bojovníka doposiaľ činí 34 profesionálnych stretov, v ktorých čelil mnohokrát naozaj ťažkým prekážkam. Piráta tak čaká ostrieľanejší a rankingovo lepšie umiestnený protivník, ktorý bude preňho možno najväčšou výzvou v kariére.

Papierová rola favorita je v tomto meraní síl teda jasne daná, ale slovenského šampióna netreba podceňovať. Odzápasil toho síce menej ako jeho český rival, ale už trikrát strávil v klientke plných 25 minút. Tým sa nemôže pochváliť ani jeho vyzývateľ, ktorý ešte neokúsil atmosféru šampiónskych kôl. Pirát navyše oplýva veľkou odolnosťou, vďaka ktorej ešte nebol ukončený na KO ani na submisiu. Vezie sa na vlne štyroch víťazstiev, ktorú bude chcieť určite predĺžiť a stať sa tak právoplatným kráľom divízie. Výhra v tomto stretnutí bude určite znamenať cenný skalp, či už si ju pripíše jedna alebo druhá strana. Bude sa nakoniec tešiť navrátilec Kincl, keď ukáže svoju vysokú úroveň, o ktorej mnohí nevedia alebo stále pochybujú? Dokáže Pirát, že to už nie je len šampión reality show, ktorý s ťažšími súpermi prehráva na body? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme na jubilejnom tridsiatom turnaji Oktagonu.

Zdroje: sherdog.com, instagram@oktagonmma

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď peter.meszaros16597 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.