Favoriti z TOP 5 Premier league nezaváhali

Z popredných mužstiev anglickej najvyššej futbalovej súťaže mali na programe svoje zápasy Arsenal a Liverpool. Pokúsiť sa prekvapiť a zabodovať prišli hosťujúce tímy Newcastlu united a Southamptonu.

Prvé v poradí sme mali možnosť vidieť predstavenie na Emirates Stadium. Gunners si držali v tejto sezóne domácu neporaziteľnosť, naopak Newcastle na pôde súpera ešte nevyhral. Táto štatistika a fakt, že šlo o stret piateho s posledným nasvedčovala tomu, že by mali byť Londýnčania výraznými favoritmi. Bola to pre nich ideálna príležitosť na udobrenie si fanúšikov po debakli v Liverpoole. Hostia z chvosta tabuľky potrebovali body ako soľ a dopomôcť im mal aj návrat Martina Dúbravku.

Úvod stretnutia nepriniesol žiadne výraznejšie šance, prvá prišla po zakončení domáceho Saku v 16. minúte. Pekná prihrávka za obranu však bola o čosi dlhšia ako potreboval a to mu znemožnilo presnejšie zakončenie. Aktivita Odegaara vyústila v štandardnú situáciu, z ktorej sám nebezpečne ohrozil Martina Dúbravku. Futbalisti Arsenalu ofenzívnym pressingom vyvíjali nátlak na svojich protihráčom z čoho vyúsťovala ich prevaha. Hosťujúci tím sa dostal prvýkrát k slovu po rohovom kope, keď nepresne zakončoval hlavou Fabian Schär. Od 29. po 32. minútu sme boli svedkami niekoľkých striel spoza pokutového územia. Najprv mieril veľmi nepresne domáci Tavares, potom vyslal záložník Newcastlu Shelvey strelu, ktorá bola najvýraznejším zakončením vtedajšieho priebehu. Brankár kanonierov ju dokázal vytlačiť na brvno a skóre sa tak nemenilo. O minútu neskôr zakončoval ten istý hráč ešte z väčšej vzdialenosti, no tento pokus už nemal potrebné umiestnenie ani razanciu. Sériu striel spoza šestnástky uzatvoril domáci Tomijasa, keď len tesne minul bránu. Nepríjemná situácia nastala v 36. minúte, keď sa po štandardnej situácií Arsenalu zrazil Martin Dúbravka so svojim spoluhráčom Krafthom. Ten musel byť ošetrovaný, ale našťastie nešlo o nič vážne a mohol v stretnutí pokračovať. Koniec prvého polčasu ešte priniesol zaujímavé momenty od Londýnčanov. Saka sa výborne uvoľnil a následne poslal gólový center do pokutového územia. Skórovať najprv odmietol Smith Rowe, keď nechal vyniknúť slovenského golmana a vzápätí len opečiatkoval žrď Aubameyang. Smith mal ešte príležitosť na reparát, ale ďalšiu nádejne vyzerajúcu akciu zakončil iba do obrancu. V prvom polčase tak pomerne jasne dominoval tím Arsenalu.

Druhá polovica stretnutia začala zostra, keď dostal hneď v 48. minúte žltú kartu hosťujúci Krafth. To čoho sme sa nedočkali v úvodnej 45 minútovke prišlo v 56. minúte zápasu. Pekná kombinačná akcia Arsenalu viedla k otvoreniu skóre, o ktoré sa postaral krížnou strelou Saka. Táto skutočnosť dodala domácim ešte väčšie sebavedomie, ktoré vyústilo do tlaku. Neodzrkadľovalo sa to však na vypracovaných čistých gólových šanciach, až do 66. minúty. Martinelli si pekne nabehol za obranu a predviedol ešte krajšie zakončenie. Slovenský reprezentant v bráne Newcastle nedokázal na túto strelu z voleja reagovať a bol druhýkrát prekonaný. Odpoveď prišla v podobe ďalšieho Shelveyho pokusu z diaľky, ale domáci brankár si to bezpečne postrážil. Obrana hostí opäť chybovala v 71. minúte, keď sa Aubameyang ocitol tvárou v tvár brankárovi, ale ten bol v súboji o niečo skôr. Nasledovala ojedilá útočná akcia hostí, ktorá vyzerala nádejne, ale finálny center nenašiel adresáta. Striedajúci Lacazette sa pokúšal zvýšiť náskok kanonierov, ale po individuálnej akcii mieril len do bočnej siete. Tomu istému hráčovi sa neskôr podarilo ocitnúť v blízkosti súperovho brankára, ale nedokázal ho obohrať. V zápätí sa dostali hostia do brejku, ale brankár Arsenalu bol v tomto súperení stopercentný. Strelec druhého gólu Martinelli sa dostal ešte do jednej šance, ale nakoniec ostal po súboji s obrancom ležať na zemi. Dožadoval sa ošetrenia, ktoré mu bolo poskytnuté, ale šlo skôr o taktický zámer. Futbalisti Newcastlu sa zmohli ešte na jednu brejkovú situáciu v nastavenom čase, ale opäť zlyhala ich finálna fáza. Arsenal tak predĺžil svoju domácu neporaziteľnosť a upevnil si svoju pozíciu v top 5. Jeho dnešný súper si nepolepšil a opäť o niečo znížil svoje šance na záchranu.

Po tomto zápase nasledovalo merianie síl medzi favorizovaným Liverpoolom a Southamptonom. Išlo o konfrontáciu 3. a 13. mužstva anglickej Premier league. Domáci futbalisti z Anfield Road boli po výhre v minulom kole opäť na koni, ale aj hostia mali z posledných troch zápasov dve víťazstvá. Čeliť však mali najlepšiemu útoku v celej súťaži a zároveň dvom najlepším strelcom. Mohamed Salah a Sadio Mané dokopy nastrieľali 18 z 35 gólov Liverpoolu. Obrana hostí však pred zápasom patrila v lige k tej lepšej polovici, keď dovtedy inkasovala 14-krát.

Hneď v prvej minúte sa hosťujúci hráči dostali k nepríjemnému centru pre domácu obranu, ktorá ho odvrátila na roh. Jeho zahranie už neznamenalo žiadne nebezpečie, Liverpool zaútočil z brejku a ujal sa vedenia už v 2. minúte. Zdalo sa, že táto situácia už nebude viesť ku gólu, keď Jota neprihral a vystrelil len do obrancu, ale na druhý pokus sa už po prudkom Robertsonovom centri nemýlil. Hral sa otvorený futbal vo veľkom tempe zo strany na stranu. Pohodu na kopačkách u Liverpoolčanov mohla narušiť nedôraznosť Thiaga, po ktorého strate mohlo dôjsť k vyrovnaniu, ale Alisson bol proti. Robertson bol v tomto stretnutí veľmi aktívny a v 6. minúte opäť posielal nepríjemnú loptu do šestnástky, ktorá po Maného hlavičkovom zakončení len tesne minula bránu. Hosťujúci Bednarek si za svoj zákrok v 11. minúte vyslúžil žltú kartu z čoho pramenila štandardka, po ktorej sa domáci opäť tešili. Spolupráca Robertsona s Maném v tomto zápase fungovala na výbornú, ale bohužiaľ pre Liverpool sa jednalo o offside. Najlepší strelec súťaže Salah sa prvýkrát pripomenul v 17. minúte kedy to skúšal technickým obstrelom, ale neúspešne. Najväčšia šanca Southamptonu sa naskytla po zle zahranom aute domácich, ale brankár opäť svoj tím podržal dobre načasovaným výbehom a znížením streleckého uhlu. Krátko po tejto situácií čelil ďalšiemu nájazdu, ktorý bol zakončený nepresne a navyše bol odmávaný offside. V obidvoch týchto šanciach sa ocitol Armando Broja. Ďalšia dvojica, ktorá si v tomto stretnutí rozumela bola Salah a Henderson. Najprv sa len zastreľovali, keď po Salahovej prihrávke pod seba mieril v 29. minúte Henderson nad. Druhá kombinácia týchto futbalistov už priniesla úspech a ťažil z nej Jota. Po ich narážačke skóroval do odkrytej brány a v tabuľke strelcov sa tak dotiahol na svojho kolegu Maného. Pokračovalo sa v nastolenom tempe a čakalo sa kedy príde ďalší gól Liverpoolčanov. Ten strelil v 37. minúte Španiel Alcantara s veľkou dávkou šťastia, pretože šlo o zrazený pokus, ktorý zmenil smer a pomýlil golmana Southamptonu. V posledných minútach polčasu sa ešte odohrali zaujímavé brejkové situácie na oboch stranách. Po zakončení Armstronga zakročoval pozorný Alisson a domáci si nerozumeli vo finálnej fáze, keď nepresne prihrával Salah. V prvom polčase tak rozhodne nešlo o takticky súboj a diváci si určite prišli na svoje.

Druhé dejstvo otvorili krídelné akcie Liverpoolu, ale väčšie šance z nich nevyťažili. Za zmienku stojí krásna obaľovačka Maného z 52. minúty, ale brankár hostí ukázal taktiež svoje kvality. Hneď po rohu skóroval natypicky nohou nikým nebránený Virgil Van Dijk. Štvorgólový náskok a už asi nereálna misia Southamptonu niečo s týmto priebehom zápasu urobiť. Hostia sa však úplne nevzdali a v 54. minúte zahrozili protiútokom, keď sa do príležitosti dostal Armstrong. Skóre sa však nemenilo, pretože nedokázal prestreliť Konatého s Alissonom. Upustilo sa z tempa, ktoré sme mali možnosť vidieť v prvom polčase a tým pádom sa hráči dostávali do šancí zriedkavejšie. Hrdina zápasu Jota mohol v 74. minúte streliť hattrick, ale chýbalo mu pár cm na to, aby mohol Robertsonov center lepšie zakončiť. Nasledovali ešte strelecké pokusy Salaha, Chamberlaina a Milnera. Žiaden z nich však už nemal gólové parametre, keď im chýbala razancia, presnosť alebo boli zblokované. Futbalisti Southamptonu sa už nezmohli na žiadnu výraznejšiu odpoveď a zápas sa len dohrával. The Reds sa posunuli týmto víťazstvom na priebežné druhé miesto v tabuľke a budú čakať na priebeh zajtrajších zápasov. Tím hostí sa prepadol o jednu priečku na 14. miesto.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu

Chceš vedieť, keď peter.meszaros16597 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.