Angličtina pre samoukov ľavou zadnou

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Toto múdre príslovie nikdy nevystihovalo realitu viac ako dnes. Práve preto sa dá angličtina pre samoukov využiť v tvoj prospech!
Tento článok je od Speaking Friends, obľúbených jazykových kurzov cez internet. Ak sa chcete učiť z pohodlia domova, otvorte si www.speakingfriends.sk.

Angličtina je v súčasnosti považovaná za najužitočnejší jazyk vôbec. Úradne sa ňou hovorí vo viac ako 50-tich štátoch sveta a okrem toho ide o jazyk internetu, techniky, obchodu, športu, diplomacie, ale aj medicíny či hudby. A v neposlednom rade znalosť anglického jazyka napomáha pri hľadaní práce a pri budovaní kariéry.

Vedeli ste? Viac ako polovica webových stránok na svete je práve v angličtine.

Situácia na Slovensku

Podobne ako inde vo svete, aj u nás dnes patrí znalosť angličtiny viac-menej k “základnej výbave” mladého človeka. V porovnaní so zahraničím však zaostávame; zatiaľ čo na Slovensku sa učí angličtinu pre samoukov zhruba tretina z nás, v takom Švédsku je to až neuveriteľných 80% obyvateľstva. Angličtina postupne vytláča iné jazyky, ktorých význam v porovnaní s minulosťou klesá, čo je badať nielen na ruštine, ale tiež francúzštine a nemčine.

Anglicky už v plienkach

Výhodou dnešnej doby je, že výučba cudzích jazykov prebieha už od skorého veku. Tiež sa zvýšil počet bilingválnych rodín, ktoré nie sú na Slovensku žiadnou raritou.

Častokrát už materské školy zaraďujú do svojich osnov “učenie” jazykov (zväčša ide práve o angličtinu). Avšak realita ukazuje, že je to stále málo, pretože napriek rokom štúdia máme problémy komunikovať.

Dokazujú to tiež výsledky na trhu práce, kedy zamestnávatelia majú problém nájsť človeka, ktorý angličtinu používa aj aktívne. Paradoxom je, že táto úroveň má z roka na rok klesajúcu tendenciu.

Preto stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako by im mohla pomôcť angličtina pre samoukov.

Vedeli ste? Deti sa učia cudzie jazyky podstatne jednoduchšie ako dospelí aj preto, že učenie berú ako hru a nehanbia sa za nesprávne sformulované vety.

Podobný scenár sa opakuje, keď porovnávame jazykové znalosti našich mladých ľudí so zahraničím. V porovnaní s okolitými štátmi výrazne zaostávame. Aj keď Slováci anglicky celkom dobre rozumejú, najväčším problémom je často obyčajná komunikácia.

Hľadanie príčiny

Nemožno s určitosťou povedať, čo je príčinou danej situácie. Možno je to úroveň tunajšieho vzdelávania, náš prístup k škole, možno nás od štúdia odrádzajú zlé skúsenosti s drilovaním slovíčok či gramatiky, nedostatok času, či nevhodný učiteľ...

Bezpochyby významným faktorom je tiež prostredie, v ktorom žijeme. Predsa len, cudzí jazyk sa na nás najlepšie “nalepí”, keď sa budeme pohybovať medzi domácimi. Bez ohľadu na to, či je vedome angličtina pre samoukou súčasťou nášho života, platí zlaté pravidlo: čím viac sme v kontakte s daným jazykom, tým rýchlejšie si naň zvykneme a stane sa pre nás prirodzeným.

Je rozdiel učiť sa niečo pár hodín týždenne a byť v prostredí, kde okolie používa cudzí jazyk.

Vedeli ste? V Škandinávii je znalosť jazykov na vysokej úrovni. Dôvodom je aj fakt, že zahraničné filmy sa v severských krajinách obvykle nedabujú, ale vysielajú s titulkami.

Absencia motivácie

A v neposlednom rade je dôvodom problémov s angličtinou nejasná MOTIVÁCIA učiť sa. V škole je cieľom naučiť sa na písomku či ústne preskúšanie. To nás veľmi zle pripraví na skutočný svet. Keď so školou skončíme, dostaneme pocit, že už naučené informácie nepotrebujeme, a tak ich jednoducho vyselektujeme a doslova “vypustíme”.

Skutočný záujem o angličtinu pre samoukov väčšinou nastáva až vtedy, keď sa stane dôležitým pre naše štúdium alebo prácu. To, aký je cudzí jazyk dôležitý, si najskôr uvedomíme v momente, keď si hľadáme zamestnanie.

Angličtina pre samoukov a výhody modernej doby

Ak ste sa v týchto riadkoch našli, nezúfajte. Cudzí jazyk sa dokáže naučiť každý. To, v čom sa rozlišujeme, je iba schopnosť učiť sa, a to hlavne v neskoršom veku. Na niekoho sa jazyk “lepí”, iní zažívajú doslova galeje už len pri pomyslení na slovíčka a gramatiku.

Možností, ako sa dnes učiť cudzí jazyk je oproti minulosti podstatne viac. Dostupné sú kurzy, učebnice, rôzne internetové zdroje, angličtina pre samoukov, ale tiež aplikácie, ktoré si jednoducho stiahnete do mobilu a máte ich tak nonstop k dispozícii.

To, ktorý spôsob učenia je najlepší, nemožno zovšeobecniť, nakoľko každému vyhovuje niečo iné. Prehľad jednotlivých možností učenia angličtiny pre samoukov sme napísali v minulom článku.

Teraz sa pozrime na tri zásadné tipy pre efektívne učenie:

1. (Ne)správne zdroje

Hoci spôsobov ako sa naučiť anglicky je veľa, veľkú časť úspechu tvorí správne zvolený materiál. Na trhu je mnoho kníh, slovníkov sľubujúcich zaručené výsledky, no keď príde na lámanie chleba, výsledky môžu nemilo prekvapiť. Pýtajte sa, čítajte recenzie, oslovte tých správnych ľudí. Vy sami najlepšie viete, aký spôsob výuky vyhovuje práve vám, tak sa toho držte.

2. Opakovaním ďalej zájdeš

Pri učení cudzích jazykov robia mnohí z nás chybu v tom, že chcú do cieľa doraziť čo najskôr. Keď sa však budete učiť stále nové a nové frázy, slovíčka alebo gramatiku, celý proces “nasávania” vedomostí takto spomalíte. Nezameriavajte sa výlučne na gramatiku, skôr sa sústreďte na slovnú zásobu a neustále opakovanie, rozprávanie, písanie, spievanie.

Tip: Pri učení si zapisujte. Zo svojich poznámok budete mať časom užitočný výukový materiál obsahujúci všetko, čo potrebujete.

3. Vykročte z komfortnej zóny

Pri učení cudzích jazykov platí, že teória je vec prvá a prax iná. Darmo budete ovládať tisíce slovíčok a siahodlhé gramatické poučky, keď sa budete báť svoje vedomosti prejaviť navonok, teda komunikovať.

Základné pravidlo teda znie: zahoďte obavy za hlavu a rozviažte si jazyk!

Zopár rád, ako sa popasovať s komunikačným blokom

- pripravte si akýkoľvek text v angličtine a predveďte sa! Je jedno či to bude rodina, priatelia, dôležité je prekonať ostych a ísť do toho “na nečisto”;

- vyskúšajte tip od veľkých rečníkov: postavte sa pred zrkadlo, alebo si nahrajte svoj prejav a analyzujte samých seba;

- ak máte vo svojom okolí niekoho, kto ovláda angličtinu na vyššej úrovni ako vy, držte sa ho! Určite vám pomôže, poradí, prípadne opraví nesprávne návyky.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Speaking Friends je angličtina pre samoukov online. Čo to znamená? Dajme si krátky test: - Si skôr introvert? - Vieš sa o seba postarať? - Nechýba ti odhodlanie? - Dokážeš sa koncentrovať? Ak si na väčšinu otázok odpovedal(a) áno, máš na samo štúdium dobré predpoklady. Úspešný samouk sám začne, keď je treba, motivuje sa a svoje ciele dotiahne až do konca. Znie to zaujímavo? Potom ti chýba už len jedna vec, aby si sa hneď teraz začal(a) vzdelávať, pracovať na sebe a posúvať sa vpred. A to je kvalitný online kurz. Preto sme s láskou vytvorili Speaking Friends - originálny slovenský kurz angličtiny pre samoukov, vďaka ktorému získaš zo svojho štúdia maximum.

Chceš vedieť, keď Speaking Friends pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.