Cesta svetom - Singapur

Čaká nás levie mesto za hranicami Malajzie. Otvor článok, prevediem ťa slávnym a bohatým Singapurom.

Opúšťame Malajziu. Opäť nás čaká nočný presun autobusom. Takéto cestovanie dokáže byť veľmi únavné, hlavne keď som ešte stále chorý. Darmo som 2 dni ležal v posteli keď teraz podstúpim niekoľko hodinovú cestu. Online sme si kúpili lístky, nárokoval som si miesto úplne vzadu. Úžasný výber ako vždy. Záves nešiel odhrnúť, takže zo začiatku cesty som ho proste odtrhol aby som sa mohol pozerať na cestu. Neskôr keď už ma lámal spánok som tento čin nevedel vrátiť späť. Sedadlo nešlo ustáliť do jednej polohy, takže na každom hrbe, ktorých bolo naozaj hodne, som sa cítil ako na kolotoči. Nemám rád kolotoče. Celú noc som lietal hore dole. Našim cieľom bol tentokrát Singapur.

Singapur je neveľký mestský štát, v preklade levie mesto. Aj keď, levy tu nežijú. Je to jeden z najmenších štátov na svete, no takmer najhustejšie zaľudnený. Opäť ďalší multikulti štát so zastúpením všetkých náboženstiev. Singapurčinu nehľadajte, úradným jazykmi sa stala angličtina, čínština, malajčina. Tým pádom sa tam dohovoríte bez problémov.

Singapur získal svoju nezávislosť len v roku 1965. Založila ho však Britská východoindická spoločnosť v roku 1819. Už vtedy sa stal veľmi dôležitým prístavom a britské vojská v ňom udržovali časť svojej armády. Ani to však nezabránilo Japoncom obsadiť ho počas druhej svetovej vojny.

Všetko sa však vrátilo do normálnu a dnes je Singapur jedným z najvyspelejších štátov sveta. Hlavne ekonomicky. Ich prístav je druhým najvyťaženejším na svete, letisko dopravným uzlom. Ekonomický rast je obrovský, nezamestnanosť takmer žiadna. Výskumy dokonca označili Singapur za štát, v ktorom je najväčšia kvalita života na svete.

Začalo už svitať keď sme dorazili na hranice. Najprv bolo nutné vystúpiť z autobusu, vojsť do budovy, odhlásiť sa z návštevy Malajzie, utekať späť do autobusu. O pár minút znovu vystúpiť, vziať si batožinu a prejsť kontrolou pri vstupe do štátu. Z nej sme mali trošku stresy. Opäť veľké nápisy "Za drogy trest smrti.", nie, že by som niekedy nejaké prenášal, no v týchto končinách vás môžu použiť ako pašeráka a ani o tom nemusíte vedieť. A to už potom nestihneš vysvetliť. Do Singapuru však nesmieš vniesť napríklad ani žuvačky. Ak by ti ich našli, nevyhol by si sa veľkej pokute a bol by si rád ak by ťa zato nezavreli. Žuvačky nekúpiš nikde, len v lekárni na lekársky predpis. Dôvodom je čistota mesta. Za zahodenie žuvačky, jedla alebo odpadu mimo smetný kôš je vysoká pokuta. Singapur je dokonca známy ako mesto pokút. Nemôžeš jesť alebo piť v mestskej doprave, na druhom poschodí v autobuse nemôžeš stáť, nemôžeš prejsť mimo prechodu alebo na červenú. No, keď si spomeniem ako sme chodili my, pešo alebo na bicykloch krížom krážom,.. Ďalej je zakázané chodiť doma nahý alebo si nechať vyfajčiť od frajerky ak to nie je predohra pred sexom. A vraj skvelé miesto na život. Tiež nemôžete pluť alebo močiť na verejnosti. A najviac ma zaujal zákaz na jednej ulici, ktorý prísne zakazoval jazdu cez cestu na kolobežke, maximálna pokuta bola 5000 singapurských dolárov a polročný pobyt v chládku.

Tiež je zakázané nosiť do niektorých budov alebo metra durian. Durian je v týchto končinách veľmi rozšírené ovocie. Vyzerá ako pichľavý žltý melón. V Malajzii ho kúpite na každom kroku na x spôsobov. Domáci sú na jednej strane na neho hrdý a je to takmer národným ovocím, na druhej strane sa označuje ako najsmradľavejšie ovocie na svete. Takže si ho zjedz vonku.

Kontrolou sme však úspešne prešli, našli náš autobus a viezli sa ďalej. Už od hraníc môžete vidieť, že mesto si dáva záležať nie len na čistote, ale aj na zeleni v meste. Stromy alebo aspoň kríky sa tiahnu naprieč celým mestom a nenájdete snáď jediné miesto kde by zeleň chýbala.

V Singapure sme mali zarezervované dve ubytovania. Na prvú noc sme chceli vyskúšať spánok v bunkách, ktoré ja poznám predovšetkým z Tokio Driftu. Pamätáte sa na ne? Vybrali sme si teda hotel, ktorý sľuboval vesmírne ladené ubytovanie. Bunka 2x1 meter bola drahšia ako rezidencia Setia Sky s apartmánom na 27. poschodí a výhľadom na celé Kuala Lumpur.

Ale fajn, skúsili sme si. A tiež sme sa presvedčili o tom, že je Singapur naozaj jedným z najhustejšie obývaných miest. Stál som v sprche a asi 3 metre odo mňa bol chrám, v ktorom prebiehal nejaký hindu obrad, ktorého som bol vlastne účastníkom. Nahý.

Ceny neboli vysoké len pri ubytovaní. Drahé bolo naozaj takmer všetko. Hlavne na cestovaní sme začali oproti Malajzii preplácať a tak prišiel razantný krok. Bicykle. Na každom kroku po celom meste stáli bicykle, ktoré sa dali požičať. Stačila nato mobilná aplikácia, ktorá vám ho cez bluetooth odomkla a za pár centov ste sa mohli voziť, a potom ho znova zamknúť úplne kdekoľvek. Za prvé sme ušetrili, za druhé sme nemali také výčitky, že žereme len fast foody.

Najviac zo všetkého sme sa tešili na Sentosu. Je to jeden z 54 priľahlých singapurských ostrovov, ktorý turistom ponúka nádherné pláže. Na nejakú dobu je to posledné kúpanie, takže sme tam strávili asi polovicu nášho pobytu. Hneď prvý deň keď som vychádzal z vody, započul som z neďaleka od chalanov čo zrovna prišli:"Ty kok*t, tá voda je jaká dobrá.", a to je presne ten moment kedy sa ti zacnie po domove.

Počas kúpania sa k nám prikmotril aj jeden z domácich. Rozprával sa hlavne so Stanom. Témami boli moslimovia a to akí sú šibnutí, politické názory, vojny vo svete alebo na Ukrajine, USA vs. Rusko, dokonca sa Stana z ničoho nič spýtal aj nato či už niekedy fajčil marihuanu. Asi pozerám priveľa filmov, nie vlastne ja určite pozerám priveľa filmov, ale nezdalo sa mi byť bezpečné rozprávať sa o takýchto veciach s cudzím človekom v štáte kde ťa zatknú zato, že sa necháš vyfajčiť alebo zahodíš žuvačku.

Okrem Sentosy je v Singapure naozaj čo vidieť. Úžasné čaro majú Gardens by the Bay. Obrovské záhrady, v ktorých pestujú na tisíce rôznych rastlín a môžete stretnúť voľne pobehujúce vydry. To je riadna dávka roztomilosti. V Kuala Lumpur sme stretali voľne pobehujúce potkany, to už je horšie.

Jednou z ikon Singapuru sú práve SuperTrees v týchto záhradách, ktoré v noci ožívajú a turistom predvedú svetelnú a zvukovú šou.

V pozadí svetoznámy hotel s najvyššie položeným bazénom na svete. Rozmýšľali sme nad ubytovaním aj v ňom, ale keďže sa tam práve kvôli bazénu ubytujú denne tisíce ľudí, nechcelo sa nám za takú vysokú cenu stáť v rade. Uprednostnili sme Face Suites v Kuala Lumpur.

Singapur sme si naozaj užívali, krásne čisté mesto, v ktorom je čo vidieť a ostane vám to v pamäti na celý život. Rozhodne najkrajšie mesto, ktoré som doposiaľ navštívil, nie však miesto, na prvom mieste stále zostáva Langkawi. Bola to tiež posledná ázijská zastávka na našej ceste svetom. Zo Singapuru sme leteli do Európy. Čakal nás 12 hodinový let. To keď človeka nezabije, určite ho to neposilní. Následný 6 hodinový časový posun tiež nič z čoho budete mať skvelú náladu. A už vôbec nie z poklesu teploty o 30 stupňov.

Viac fotiek nájdeš na instagrame, celý príbeh o ceste svetom tu na Refresheri. Články posuň kľudne ďalej! Ďakujem za váš čas, ktorý nad nimi trávite.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Štibrányi pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.