1.9.2020 15:06

Potulky po krásach Slovenska 37

Biely kameň – zrúcanina hradu nad Svätým Jurom

Ahojte

Medzi sviatkami som využil počasie na nenáročný výlet pri Bratislave. Prinášam vám teda krátky blog na inšpiráciu.

Cesta na hrad

Ako už z nadpisu vyplýva, zrúcanina sa nachádza v obci Svätý Jur. Parkovanie je možné pod horou, v ktorej sa zrúcanina nachádza, treba mať však aj šťastie na voľné miesto. Aby ste nemuseli hľadať miesto a mali cestu k hradu o niečo dlhšiu, odporúčam zaparkovať na parkovisku poniže kostola. Odtiaľ stačí ísť po chodníku až k odbočke na hrad, ktorá je vyznačená na drevenej tabuli.

Tu cesta vedie ešte chvíľu po asfaltovej ceste a potom sa mení na lesnú cestu až k hradu. Cesta trvá od odbočky na hrad cca 20 minút.

Hrad

Zrúcanina vás hneď privíta tabuľou o histórii hradu a obrázkami, ako hrad asi vyzeral.

Za tabuľou prechádzate prvou kedysi vstupnou bránou dolného nádvoria. Z hradných múrov zostali už len časti. Aj tak je ich zachovaných pomerne dosť. Hrad je prakticky už súčasťou lesa.

Výhodou je, že počas horúcich slnečných dní tu je príjemný tieň. Bohužiaľ, nenaskytne sa vám žiaden pekný výhľad na okolie (možno s výnimkou zimy).

Z dolnej časti vedú pomerne strmé schody do hornej časti, ktorá ma dosť prekvapila svojou veľkosťou. Najskôr sa ocitáte na kedysi hlavnom nádvorí. Tu však hrad nekončí a keď prejdete o kus vyššie ocitáte sa v hlavnej veži. Samozrejme, dá sa to iba predstaviť a orientovať sa podľa múrov, ktoré tu ešte zostali.

Je tu aj miesto na posedenie a prípadne opekanie. Takže sa dá tento výlet spojiť aj s takouto aktivitou.

Hrad zdola pôsobil ako také nič, ale osobne som bol jeho veľkosťou prekvapený. Mal zaujímavú atmosféru, škoda, že sa trocha viac neobnovuje. V mnohom mi pripomínal moje staršie návštevy zrúcanín, ako napríklad Dobrá voda, Pajštún, Čičva či Ostrý kameň.

TIP:

Ak neplánujete spojiť prehliadku s opekaním, potom hrad nie je na celý deň, ale skôr ako prechádzka do prírody na popoludnie.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.